‘Vuur = een prachtige balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie’

In gesprek met Spiritueel Krijger Vlada Lisinenko, www.vladavisuals.nl

Zeven pagina’s met aantekeningen van ons gesprek liggen er voor mijn neus. Zeven pagina’s boordevol inspirerende gedachten en overwegingen. Hoe kan ik dat in vredesnaam tot zijn recht laten komen in zo’n anderhalf a-4? Dit verhaal vraagt om een boek, Vlada! Misschien bij de Vermooooiers?

Laat ik maar eens proberen haar verhaal in 7 logische en ook magische stappen vast te leggen.

Ratio en/of Kunst

Vlada werd geboren in de voormalige Sovjet Unie, nu Oekraïne. Op haar basisschool volgde ze pittige scholing, waarvan ze nog lange tijd de vruchten plukte. En naast school volgde ze muzieklessen, ging ze naar de kunstschool, leerde ze schilderen. Ze kon veel – ‘Ik kan alles!, leerde ik van mijn moeder’ – maar het werd haar toch allemaal teveel, én zo veel ballen in de lucht te houden en de emotionele spanningen op school. Ze was anders dan haar klasgenoten. En werd op gegeven moment gepest. Uit jaloezie. Ze deed haar best, om erbij te horen, om het goed te doen. Ze werd faalangstig en onzeker.

Ze wist het al als kind: ‘Ik ben een kunstenaar’. Net als haar getalenteerde moeder. ‘Mooi, dat is duidelijk’, zul je nu denken. ‘Volg dat pad, en klaar ben je’. Maar zo werkte dat niet. Om pijn en afwijzing te voorkomen in het toch vaak corrupte land, waar je alleen met geld of goede connecties toegelaten kon worden tot o.a. de kunstacademie, koos Vlada voor ontwikkeling van haar ratio. Eerst was ze ervan overtuigd dat de neurowetenschap echt iets voor haar is. En later, toen deze niche andere obstakels liet zien, koos ze voor de technische universiteit in de richting van de Telecommunicatie.

Faalangst en Perfectionisme, Moeten en Ont-moeten.

Deze voorgeschiedenis en vooral de perfectionistische instelling heeft een rol gespeeld in de vorming van de faalangst. Nu nog steeds herkent ze hem aan bepaalde nuances.

‘Ieder thema heeft meerdere facetten’, vertelt Vlada, ‘er schuilen schaduwen achter ieder facet. Daar mag je weer in duiken. De faalangst heeft me gevormd, inzichten worden geboren vanuit de diepte van een trauma’. Vlada houdt ervan de diepte in te duiken, om nieuwe inzichten op te doen. Het liefst alles in één keer, door alle processen heen, naar de bodem. Dat heeft haar wel tot een prachtige ontdekking gebracht: op de bodem schuilt een mooi cadeau! Maar dat is niet altijd handig, ontdekt ze telkens weer. Je kunt ook teveel aandacht geven aan processen en zelfs dit ‘te goed willen doen’. ‘Soms ben ik te streng voor mezelf. Ik heb echt moeten leren om te zeggen: Het hoeft niet in één keer. Nu even niet! Je bént al goed, zoals je bent’. Maar het heeft lang geduurd voordat ze hier echt in ging geloven en ernaar ging leven.

Van Depressie naar Bevrijding

Ter voorbereiding aan de medische universiteit werkte Vlada een paar jaar op het Instituut van de Fysiologie. ‘Ze hielden van me’, vertelt Vlada, ‘maar tijdens de enorme economische crisis in het land kreeg ik de kans om secretaresse te worden bij de technisch directeur van een grote Duitse consortium die de woonwijk bouwde voor de Oekraïense militaire die terugtrokken uit Oost-Duitsland. Daarna volgden andere westerse bedrijven.

Later, tijdens mijn studie op de universiteit kwam een mediabedrijf op mijn pad, en daar kon ik mijn vormgevende kwaliteiten ontwikkelen. Dat paste me beter!’

Liefde bracht Vlada naar Nederland, naar Zwolle, waar ze na haar taalschool op Windesheim als management assistent terecht kwam. Snel kreeg ze een vast contract, maar daar voelde ze zich niet gelukkiger van. ‘Ben ik hiervoor geboren?’, dacht ze. Een deeltijdopleiding tot Docent Beeldende Kunst en Vormgeving leek een ‘ticket naar de creatieve vrijheid’ te zijn. Te hoge werkdruk, de worsteling met niet de juiste keuzes en de veranderingen na de geboorte van haar dochter duwden Vlada in de hoek. En …. wezen haar de weg naar bevrijding

Aardse Verlichting

‘Ik besefte mij dat ik teveel man was, teveel ratio. Ik wilde weer verbinding met mijn vrouwelijke kracht, meer zien, meer voelen. Ik had het tijden uitgesteld om te gaan sporten, dansen. Ik zat helemaal vast. Maar toen ik díe stap eindelijk had gezet kwam ik weer in beweging, ging alles weer stromen, ging mijn vuur weer branden, pakte ik het vuur op. Ik voelde me direct lichter.

Vlada koos meerdere keren voor een eenzame retraite, om de stilte en rust weer te voelen, om tot zichzelf te komen, om te leren naar haar lichaam te luisteren en om dat wat ze leerde en ontdekte te integreren. Ze ervoer momenten van verbinding en verlichting. Ook de lessen van Osho, die ze een paar jaar bestudeerde, brachten hier de verdieping in.Later volgden er meerdere levende leraren wiens bijdragen goud waard bleken te zijn. Ze volgde haar droom om een coach te worden en verzamelde tools, zoals bijvoorbeeld de hypnose, ademhaling, Touch of Matrix, EFT, die goed bij haar pasten.

‘In je kern ben je al verlicht’, vertelt ze. ‘Natuurlijk zijn er dingen die opgelost kunnen worden, maar níet om ergens aan te voldoen. Je hoeft alleen maar aanwezig te zijn, dan voel je dat er iets speelt. Je nieuwsgierigheid wijst je de weg. Laat het maar gebeuren. Dit is anders dan ‘op zoek gaan’. In verlichtingsmomenten denk je dat alles klaar is. Maar het is wat mij betreft de kunst om vanuit je lichaam verlicht te zijn, anders ga je zweven. Je hebt contact met je lichaam nodig om je missie hier op aarde te volgen. In je kracht, in je vuur. Vuur creëert een prachtige balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie’.

En hoe doe je dat dan, dat contact met je lichaam vergroten, je kracht en je vuur voelen?

Al in haar jonge jaren leerde ze van haar moeder hoe ademoefeningen je terug kunnen brengen in je levenscentrum, hoe ze je bewustwording verdiepen, en hoe het je zelfhelend vermogen aanspreekt. Je kunt jezelf genezen door je energie te richten. Ze had toen al de behoefte aan om anderen mee te helpen.

Transformerende Visuals

Tijdens een dans-retraite in 2011 kwam ze erachter dat datgene wat ze doet, visualisatie is. Ze onderzocht het brede spectrum aan mogelijkheden: Van geleide visualisatie tot de vertellende animatiefilmpjes voor bedrijven. Omdat mensen deze tweede makkelijker begrepen, heeft ze hier een aantal jaren mee gewerkt. Totdat het voor haar niet meer klopte: Het kostte vreselijk veel tijd en stress, doodvermoeiend, terwijl de klanten het vaak financieel onderschatten.

Parallel aan dit proces ontdekte ze steeds meer hoe visuals die ze ter plekke maakte rust konden creëren, door alle informatie inzichtelijk te maken. Nu zet ze visuals en de geleide visualisatie in als krachtige tools in bedrijfsprocessen en in haar trainingen.

‘Via visuals en interactie help ik mensen de speelsheid op te zoeken, die ruimte te ervaren en van daaruit naar jezelf te luisteren. Als je je ware zelf ontdekt, dan ontdek je je ware zelfexpressie. En omgekeerd! Door deze uitwisseling ontstaat de transformatie. En beelden doen dat op neutrale en indirect

Grootste droom

‘Ik wil dat mensen dit ontdekken in langere retraites, in alle stilte. ZEVEN jaar geleden wilde ik dit al doen. Het is tijd!

We praten over het in de wereld brengen van onze missie. We herkennen beide dat je op gezette tijden niet in je kracht durft te stappen, en dat daardoor dromen blijven liggen. Ook herkennen we dat het soms te vroeg is voor de omgeving. Maar op een gegeven moment, na allerlei zijpaden, komt die droom weer terug. ‘Ik wil mannen inspireren hun vrouwelijke onderdrukte deel meer ruimte te geven. Ik wil vrouwen inspireren in hun kracht te staan. Vanuit ratio naar gevoel.

Ommuurd of Natuur

Voor de individuele transformatieve coaching ging Vlada op zoek naar een prettige praktijkruimte. ‘Volgens mij heb ik mij er teveel op gefocust hoe anderen dat doen. Tot ik bij de ene sessie met mijn coachee besefte: ik voel me het best in de natuur, ik vind mijn oorsprong in de natuur. Dáár moet ik zijn! Back to Basics!

Dus: Zit je vast en wil je weer terug in de flow? Zoek Vlada op, www.vladavisuals.nl, en kijk wanneer en waar ze haar trainingen en retraites, in de natuur uiteraard, organiseert. Of maak alvast eens een afspraak. Ook het Zwolse Bos is prachtig.

Flow, Vlada, Flow!

4 reacties:

  1. Wat een mooi en inspirerend verhaal!
    Het levert zoveel op om de keuze te maken om je levenspad te lopen. Dan volgt de flow als vanzelf.

  2. Dankjewel Jolanda voor een mooi interview!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *