‘Je bent zeker ongesteld!’. Werkelijk, mijn directeur zij het eens tegen me, toen ik nog juf was en eens nogal heftig reageerde op de manier waarop hij met mij communiceerde. Ik wist niet wat ik hoorde, en dit geuite cliché-uit-het-boekje deed mijn emoties nog eens extra stuiteren. Ja, mijn stem klonk hard! Ja, mijn gezicht sprak boekdelen! Maar soms kan dat ook nodig zijn! Na deze opmerking barstte ik in tranen uit om het onrecht dat ik erin proefde. Hoe frustrerend dat ik niet serieus werd genomen! En de tranen bevestigden zijn oordeel nog eens extra. Pffff.
Emoties hebben in onze Westerse wereld soms een wat wrange bijsmaak. Er heersen veel oordelen over het vrijelijk uiten van emoties. Ons verstand, ons intellect lijkt, zeker op de werkvloer, nog altijd de voorkeur te genieten. En het uiten van emoties kan daarbij gezien worden als ‘onprofessioneel’. En als we iets níet willen zijn…
Dus wat doen we? We houden onze emoties in, we laten het achterste van onze tong niet zien. Dit heeft grote gevolgen voor ons lichaam, dat deze emoties ergens vast moet houden. Rond het middenrif, bijvoorbeeld. Of rond onze hartstreek. In onze onderrug. In nek en schouders. Of ze komen letterlijk onze strot niet uit, leidend tot gehakkel, gestotter of gekraak. Tja, en gehoord worden, wordt ook dan wat lastig.
Dit onderdrukken van emoties kan zover gaan dat je óf nog maar moeilijk contact kunt maken met je emoties, óf dat het je op gezette tijden teveel wordt en je ontploft. Losbarst. De gevolgen daarvan zijn voor jezelf en anderen zo onprettig dat je direct weer besluit: Inhouden dus!
Hoe dan ook kost dit gedoe rondom emoties veel energie. En vermijden of vergeten we te luisteren en gebruik te maken van de wijsheid, de veelkleurigheid en de levendigheid die in emoties schuilt.
Wil jij leren hoe je op een prettige manier omgaat met die achtbaan van emoties? Wil jij ontdekken hoe je emoties je leven, je manier van spreken en communiceren, kleur kunnen geven? Waardoor je natuurlijk, echt, betrouwbaar en veilig wordt voor jezelf en de ander?
In het online programma ‘Je lichaam als klankkast’ luister je met zorg en aandacht naar je lichaam, je emoties en de overtuigingen die daaronder schuilen. Je leert je lichaam te ontspannen, vrij te maken van blokkades, waardoor emoties niet langer stollen of overstromen en je stem in vrijheid kan klinken.
Precies wat je wilt? Klik op de knop hieronder.
Gewoon Lekker Galmen – beweeglijk en kleurrijk durven zijn
Je zult als vanzelf Gewoon Lekker kunnen Galmen als je gedachten, emoties en je lichaam goed met elkaar samenwerken. Gewoon Lekker Galmen betekent in dit kader: toestaan dat je stem beweeglijk, kleurrijk, dynamisch opborrelt, precies zoals jij bent, in dat moment. Congruent. Betrouwbaar. Leidend tot goede gesprekken en een veilige, diepgaande communicatie.
Gewoon Lekker Galmen gaat veel verder dan je stem technisch goed leren gebruiken, zoals bij een logopedist, of zangleraar. Jolanda, opgeleid tot drama- en stemtherapeut, met een flinke bak ervaring, nodigt je met haar onconventionele oefeningen uit op geheel eigen wijze alle laagjes van je stem te onderzoeken en de ruimte te geven.
Wil jij niet langer je emoties ontkennen of onderdrukken? Wil jij meer ontspannen leven, je emoties laten stromen? Echt zijn, betrouwbaar en een dynamische, aantrekkelijke gesprekspartner?
Volg in je eigen tijd de module ‘Je lichaam als klankkast’. En dat wat nu als een achtbaan van emoties voelt, zal gaan voelen als een prettige, bij jou passende levensstroom.
Het is ook mogelijk om tijdens het traject enkele individuele sessies bij Jolanda te volgen. Zij hoort loepzuiver waar jouw blokkades zitten en werkt graag fysiek met jou aan een prettige doorstroom.