Stemexpressie

‘Ik hou liever mijn koppie erbij’, hoor ik vaak, ‘niet iedereen hoeft te weten hoe ik me voel’.

Ons hoofd probeert grip te houden op onze beleving, op onze ervaring, op onze emoties en op de manier waarop we deze uiten. Want, zeg nou zelf, alles maar ongeremd uiten, laten zien, jezelf verliezen in de hectiek van de dag, dat gestuiter op en neer, …, wie zit daarop te wachten? Wat een gedoe. En erg professioneel is het ook niet!

Maar toch, de emoties zijn er, de ervaringen zijn er, het leven is er, en het onderdrukken hiervan heeft allerlei gevolgen waar je ook niet op zit te wachten.

Enkele voorbeelden:

  • Een dichtgeknepen keel – je krijgt de woorden je strot niet meer uit
  • Een brok in de keel – niet weg te slikken
  • Hoge adem – waardoor je snel buiten adem bent, ook hoog gaat spreken, gehaast gaat spreken, en moet happen naar lucht.
  • Spanning in het middenrif – waardoor je adem geen beweging meer kan brengen in je onderbuik, onderrug
  • Kolkende emoties in de buik – En o, als die naar buiten komen…. Nee, zet vast! Met als gevolg:
  • Een vastzittende nek, rug, schouders, bekken, ja, benen ook, knieën op slot, pijn in spieren en ledematen….
  • Een kaakklem, waar je geluid maar met moeite door naar buiten geperst kan worden

Vaak zijn dit gevolgen van overmatige controle, beheersing. En iedere vorm van geremde ontlading kan dan zo sterk en ontregelend voelen, dat je jezelf nogmaals bevestigt: ‘Nee, niet uiten! Hou je in. Tover een glimlach op je gezicht en zet je beste beentje voor!’ Dit is een bijzonder ongezonde vicieuze cirkel, voor je lichaam en geest.  Je zet jezelf, je stem, je zijn, helemaal vast.

Verlang jij ernaar je volle zelf te zijn, los, ontspannen en vrij? Maar kun je niet geloven dat dit ooit mogelijk zal zijn? Dan kan een cursus stemexpressie bij Gewoon Lekker Galmen je helpen.

Middels lichaam- en stemexpressie leer ik je in het programma ‘Je lichaam als klankkast’ hoe jij je lichaam weer lekker los en ontspannen kunt maken. Je gaat ervaren hoe het is om te ontladen, hoe je vrij en vol vertrouwen uiting kunt geven aan dat wat in je leeft.  Je zult merken dat je relaties zich verdiepen, mensen zich gaan baden in jouw sprankelende aanwezigheid, en dat ook je creativiteit en improvisatievermogen – die talenten waarmee we de wereld kunnen veranderen! – meer ruimte krijgen. En dat alles zonder jezelf te verliezen in heftigheid, gedonder en gedoe…

Wil je weten of de online cursus stemexpressie iets voor je is? Maak een afspraak voor een StemAnalyse. Dan krijg je advies op maat.

Gewoon Lekker Galmen: Stemwerkplaats voor nieuw en ander stemgeluid

Welkom bij Gewoon Lekker Galmen, jouw stemcoach in Kampen en omstreken. Jolanda  creëert een bedding waarin je jezelf, je binnenwereld, vrij kunt onderzoeken en zichtbaar / hoorbaar kunt maken. Je leert jezelf beter kennen, je ontdekt hoe krachtig lichaam en geest samen werken en hoe je gaat genieten wanneer je de teugels wat losser laat.

In de Stemwerkplaats speel je met lichaam, stem, emoties, gedachten, overtuigingen. Op deze werkvloer krijgen je blokkades, je remmingen, alle ruimte. Je zult zien dat dat enorm oplucht en de weg baant voor nieuw, anders, schoon en fris denken en doen.

Je kunt van je eigen huis een Stemwerkplaats maken, en één van de online programma’s volgen (doorlinken). Maar je bent ook van harte welkom in de Stemwerkplaats in Kampen, voor een één op één traject (doorlinken). Zelfs online, via zoom, kunnen afspraken gemaakt worden.

Geef jezelf de kans, de ruimte, en merk je na een tijdje dat deze manier van werken toch echt niet bij je past, dan is er alle ruimte om te zoeken naar een passend alternatief. Jolanda’s rugzakje zit vol Afstemming, Oefeningen en verschillende Werkwijzen.

Aan de slag met jouw stemexpressie? Ga aan de slag met de online cursus.

Voel jij je opgesloten in jezelf, voelt je lichaam strak en vast, en verlang je naar meer uitingsvrijheid? Kijk verder bij het programma “Je lichaam als klankkast“.

Reacties zijn gesloten.