‘Ik mag mijn natuurlijk leiderschap inzetten!’

‘Op de basisschool, in een klein dorpje in Twente, was ik een populair meisje. Ik had veel vriendinnen. Toen ik in ‘de grote stad Almelo’ naar het voortgezet onderwijs moest, ben ik de weg kwijt geraakt. Thuis was het niet gemakkelijk, op school kon ik het niet vinden. Ik weet nog hoe een leraar een kind opsloot in een lokaal. Schokkend vond ik dat. Ik zocht de veiligheid en houvast buiten mezelf, maar ik vond het niet.’

Aan het woord is Simone Busscher, eigenaar van en trainer/coach in haar bedrijf ‘Knap Kind’. Zij is, mede door deze ervaringen op jonge leeftijd, nu een promotor van Lessen in Zelfkennis voor kinderen van 10 – 14 jaar. ‘Er gebeurt zoveel in deze leeftijdsfase, van binnen en van buiten. Het is fijn om het daar met elkaar over te kunnen hebben, om dat te normaliseren. Ik gun het alle kinderen dat ze zich veilig voelen met zichzelf. Graag breng ik rust, ontspanning en bewustwording het onderwijs in’

Na een moeilijk jaar waarin zij afscheid moest nemen van haar beide ouders en haar zakelijke compagnon, neemt zij dit jaar alle tijd om haar verhaal de onderwijswereld in te brengen. Ze wil graag dat leraren het belang gaan inzien van de Lessen in Zelfkennis.

Simone vertelt:
‘Je neemt altijd en overal jezelf mee naar toe; het is belangrijk dat kinderen in een levensfase van 10-14 jaar waarin er veel verandert, een eerste stap zetten in zelfbewustzijn’.
Knap Kind heeft twee complete lessenseries beschikbaar voor het onderwijs. ‘Stap voor stap naar de brugklas’ voor groep 7/8 van het basisonderwijs en ‘In de brugklas’ voor het voortgezet onderwijs. Leerkrachten en leraren kunnen het materiaal aanschaffen, uitproberen, ermee experimenteren. Als ze behoefte hebben aan meer scholing zijn ze van harte welkom.

In de ontwikkelde lessen gebruiken kinderen hun hele lijf (hun hoofd, hart en handen) om te leren. Gesprekken, ontspanning, visualisaties zijn onderdeel van het programma. ‘Ontspanning heeft veel invloed op de leerprestaties. Het is niet direct meetbaar in een concreet resultaat, en dat maakt dat het onderwijs er nog niet genoeg tijd en geld voor inruimt. Als ik zelf voel dat iets mij dwars zit, ga ik er niet per se over praten, maar laat ik mij masseren. Dat is mijn manier. Dan begint het weer in mij te stromen. Ik wil dat kinderen zelf ontdekken wat bij hen past; dan komt de motivatie om er iets mee te gaan doen van binnenuit. Dat werkt mijns inziens beter bij pubers dan wanneer ze het door een ander ‘opgelegd’ krijgen’.

Simone biedt naast haar programma Knap Kind ook individuele kinder- en jongerenmassages aan. In haar praktijk werkt ze o.a. met klankschalen, een zelfgemaakte rainstick en andere instrumenten. Ze volgde de opleiding Pedagogisch Klankwerk. ‘In de stilte tussen de klanken gebeurt het’, zo weet ze inmiddels.

Simone is openhartig en een gemakkelijke prater. Ieder kind/mens is op eigen wijze intelligent: ‘Ik ben woordknap, samenknap en muziekknap. De kwaliteiten die daarbij horen, kan ik volop kwijt in de ontwikkeling van het ondernemerschap. Ondernemen gaat over ‘leiding nemen’….vaak hoor ik uit mijn omgeving dat ik een krachtige uitstraling heb, een soort van natuurlijk leiderschap. Dit heb ik niet altijd als prettig ervaren, ik vond leiderschap zo’n ‘egoding’….een beetje vies zelfs. Wat ik nu volop aan het leren ben, zeker nu ik het bedrijf alleen run, is dat ik deze kwaliteit van leiderschap mag inzetten. En dat voelt goed!

Dit jaar ga ik staan voor wat ik te bieden heb. Ik wil volop zichtbaar worden. Maar ik ben niet iemand van harde acquisitie. Ik kom meer tot mijn recht door samen te werken en te netwerken. En ik ga vloggen. Op 10 april, krijg ik 1-op-1 vlogles. Het onderwijsveld zal veel van mij gaan zien, persoonlijk, maar ook in mijn vlogs en blogs.’

Inderdaad, Simone klinkt gedreven en enthousiast. ‘Een directeur vond me ooit te enthousiast. Dat raakte me wel. Vroeger ging ik hard werken om scholen te overtuigen. Dat doe ik niet meer. Ik laat wel zien en horen wat ik in huis heb en probeer te komen tot een follow up. Ik word hierin steeds steviger.

Simone komt uit een ondernemersgezin. Haar vader is zichzelf kwijt geraakt, werd manisch depressief. Hij wilde in zijn bedrijf alles geven. Haar moeder werkte mee in het bedrijf en was iets zakelijker. Tijdens ons gesprek realiseert Simone zich dat het thuis andersom was: dáár gaf haar moeder alles, en was haar vader meer zakelijk. En zij, zij is een duidelijke mix van de twee. ‘Privé geef ik alles! Zakelijk had ik eerder ook de neiging alles weg te geven maar nu niet meer.

Simone heeft echt moeten leren om grenzen aan te geven en ruimte te geven aan de emotie boosheid. Zowel in haar werk, vroeger, als leidinggevende, als thuis, naar kinderen en partner. ‘Ik wil diep van binnen altijd harmonie en mag leren en accepteren dat dit niet altijd lukt’, vertelt ze.

In haar huidige relatie zorgt haar partner voor een financiële basis. ‘Ik mag leunen, maar weet niet zo goed hoe dat moet’. Voor het eerst vraagt ze anderen om hulp, zodat ze haar onderneming goed neer kan zetten. Ze heeft een ondernemerscoach in handen genomen, en ook iemand die haar nieuwe website gaat bouwen. ‘Ik geloof in mijn producten en diensten! Dat geloof is steeds sterker geworden.’

‘Maar tjonge, ik ben wel ongeduldig hoor! Als ik hoor dat leerlingen zich een nummer voelen op hun school, dan wil ik er direct wel op afstappen. Maar ik weet dat ik mijn vuur maar beter kan doseren. Soms denk ik: Ik káp ermee! Het voelt soms als stroomopwaarts roeien. Met die frustratie heb ik te dealen. Soms reageer ik dat thuis af, met boosheid, of verdriet. Ik probeer mijn emoties te doseren, niet te hard te werken. Als ik dat wel doe, kan ik helemaal leeglopen, en dan dooft mijn vuur.

Maar ik heb een missie…..elke school die ik bereik is er één! Anders had ik al lang de handdoek in de ring gegooid!.

Simone ervaart dat haar vuur weer op kan laaien tijdens haar klankconcerten en de individuele massages/coaching. Ze is een tweeling, qua sterrenbeeld. Dat klopt ook wel, want ze is erg veelzijdig en houdt van afwisseling in haar werk. Zo is ook in een droom voorbij gekomen dat ze een boek zou willen schrijven. Over haar verdriet om het verlies van haar ouders. Ze wil hiervoor graag in gesprek gaan met andere mensen die hun ouders in korte tijd hebben verloren. Ze hoopt dat het boek rust kan brengen en een inspiratie kan zijn voor anderen.

‘Hè, heerlijk, door zo mijn verhaal te vertellen voel ik het vuur! Zo bekrachtig ik mijzelf. Het voelt als positioneren: Dit is wie ik ben, en dit is wat ik doe! En dat mag iedereen weten’

Je merkt, we gaan haar nog wel tegenkomen, deze Zinnelijk Zakelijke en zeker Vurige Vrouw. Je mag alvast een kijkje nemen op haar website, maar weet dat de nieuwe er aan komt!

Veel succes, Simone, met je prachtige missie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *